Niittykunnas eli entinen Kunnas on rakennettu heti sotien jälkeen vuonna 1945. Ensimmäinen Kunnaan talo joutui saksalaisten sotilasjoukkojen polttamaksi muun Vuokkijärven pohjoispuolen rakennuskannan mukana, joukkojen perääntyessä Uhtualta kohti Lappia. Uusi Kunnaan talo rakennettiin entistä ehompana samalle sijalle.

Kunnaan tilan mailla on ollut myös riihi, jossa on säilytetty vainajia. Riihi löytyy tänäkin päivänä Vuokista toisaalle siirrettynä. Kunnaan mailla riihestä on muistona liuskekiviuunin rauniot.

Sodan jälkeen Kunnaan tilaa isännöi myös Suomussalmen kirkonkylällä pankinjohtajana 1960-luvulta alkaen toiminut Tauno Laru. Taunon on sanottu olleen esimerkillinen maanviljelijä. Tilan pellot olivat hyvässä kunnossa ja lehmät lypsivät hyvin. Tilan isäntä menehtyi jo 1970-luvulla. Taunon leski, talon tytär, Anni ja hänen siskonsa Eliisa asuivat talossa aina vuoteen 2008 saakka. Tilan kolme tytärtä ovat luoneet uran eri paikkakunnalla ja ulkomailla.

Kunnaan talossa on vuosien saatossa ollut monenlaista toimintaa. Siinä on yöpynyt matkamies jos toinen, on pidetty hartauksia eli seuroja sekä onpa talossa toiminut myös apteekki. Kunnaalla on järjestetty myös kursseja kuten kuvan tallukkakurssi.

Kunnaan nykyiset omistajat, Kirsi & Ville, ostivat tilan perikunnalta syksyllä 2012. Ostotilaisuudessa saimme talon tyttäreltä kuulla, että talo on siunattu. Eikä siellä historiasta huolimatta ole, ainakaan tiettävästi, koskaan kummitellut.

Lohkomisen yhteydessä muutimme tilan nimeksi Niittykunnas. Nimi tuntui sopivalta, sillä tilan pellot olivat vuosien saatossa muuttuneet "kesantoniityiksi". Ajatuksenamme on vaalia tilan perinnettä ja kunnostaa pellot sekä maisema uuteen kukoistukseen. Maisemanhoitoapureina Niittykunnaalla toimii kainuun harmas lampaita.

Maisemanhoitotöiden lisäksi aloitimme mittavan peruskorjauksen talossa vuonna 2013 mm. purkamalla alakerran lattiat ja tyhjentämällä rossipohjan. Rossipohjaa tyhjentäessämme löysimme talon alta vanhan, poltetun talon uuninpohjat, makuuhuoneen kohdalta maapohjasta vuoden 1942 markan sekä paljon vanhaa apteekkitavaraa.

Muutimme taloon etelästä v. 2015 talvea vasten. Ensimmäisenä talvena asuimme remontin keskellä ilman kuumaa vettä ja keittiötä. Ruokaa laitoimme eteisessä pienellä keittolevyllä. Keittiöremontti saatiin valmiiksi 2016 kevättalvella.

Vuonna 2019 talon vanha, paikoittain lähes puhkikulunut peltikatto uusittiin kokonaan.

Niittykunnaan tilan kunnostus on ns. ikuisuusprojekti.

Kesällä 2018 kylvimme ensimmäisen kerran kyläläisten, ohiajavien ja omaksi silmäniloksi maisemakukkaniityn. Kukkaloisto oli erittäin runsas ja pellolla kävikin kuhina! Kukkaniityllä viihtyivät kimalaiset, perhoset, linnut ja valokuvaavat ihmiset. :) Kukkapelto on kukkinut myös 2019 ja 2020. Lisäksi Niittykunnaalla viljellään maatiaisraparperia, lipstikkaa, mansikkaa sekä perunaa, pyöreätä kesäkurpitsaa, auringonkukkia, hernettä ja kauraa.

Tilan peltoja viljellään luonnonmukaisesti ilman kasvinsuojeluaineita tai teollisia lannoitteita. Niittykunnaalla suositaankin mm. vuoroviljelyä ja viherlannoitusta.